Choď na obsah Choď na menu
 


18. 6. 2016

Filipínsky klenot na Slovensku

Do Vivária Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ktoré je súčasťou Botanickej záhrady SPU, pribudol nový obyvateľ. A nie hocijaký, ale kriticky ohrozený druh -  krokodíl filipínsky (Crocodylus mindorensis). Ide o najvzácnejšieho jedinca, akého doteraz počas 15-ročnej histórie vivária chovali a tiež o priame zapojenie sa do záchranného programu krokodíla filipínskeho formou chovu a prípadného rozmnožovania.

 

p1011456.jpgAko nás informoval poverený vedúci vivária Ing. Robert Kirchner, mláďa bolo odchované v Krokodílej ZOO Protivín v Českej republike, odkiaľ ho dostali formou deponačnej zmluvy. Trojročná samička v súčasnosti váži asi  3 kilogramy a meria 80 centimetrov, jej rodičia pochádzajú priamo z Filipín.

„Tento endemit z Filipín je sladkovodným druhom, kriticky ohrozeným, vo voľnej prírode žije asi 100 - 150 dospelých rozmnožovania schopných jedincov. Pohlavne dospievajú v trinástich rokoch. Samička dorastá do dĺžky 2 až 2,5 metra, samce sú väčšie v priemere asi 2,5 - 3 m, maximálne 3,5 m. Špecifikom tohto druhu je vnútrodruhová agresívnosť, preto sa jedince počas roka, s výnimkou obdobia párenia, musia chovať samostatne. Podľa našich dostupných informácií sa takýto druh na Slovensku doteraz  nechoval. Pokiaľ ide o stupeň ohrozenosti zvierat, práve tento druh je spolu s gaviálom indickým (Gavialis gangeticus) najohrozenejším z čeľade krokodílotvaré. Ide teda o jedného z najohrozenejších jedincov aktuálne chovaných na Slovensku,“ hovorí R. Kirchner.  

To, že ide o najvzácnejšieho jedinca, akého doteraz počas 15-ročnej histórii fungovania vivária chovali a priame zapojenie sa do záchranného programu krokodíla filipínskeho formou chovu a prípadného rozmnožovania, považuje vedúci vivária za najväčší úspech ich doterajšej činnosti. „Podľa dostupných záznamov v súčasnosti nie je známa žiadna univerzita v Európe, ktorá by sa priamo, t.j. chovom ohrozených druhov podieľala na Európskom záchrannom programe (EEP - European Endangered species Programme),“ uviedol R. Kirchner. Tiež informoval, že jedinec je zapísaný v plemennej knihe Európskeho záchovného programu pre ohrozené druhy živočíchov (EEP).  

Chov nebezpečných zvierat, medzi ktoré patrí aj krokodíl filipínsky, zastrešuje zaškolený certifikovaný odborný pracovník.

„Mladá samička sa už v našom viváriu aklimatizovala. V súčasnosti je umiestnená v karanténnej nádrži, kde strávi asi mesiac a po tomto období bude umiestnená do expozičného terária, kde si ju budú môcť pozrieť aj návštevníci,“ informujú pracovníci vivária.

Ako na záver konštatuje poverený vedúci vivária R. Kirchner, za týmto úspechom pracoviska stojí vedenie SPU na čele s rektorom Dr.h.c. prof. Ing. Petrom Bielikom, PhD., a vedenie botanickej záhrady, ktorí zabezpečujú, aby vivárium mohlo dôstojne fungovať a plniť úlohy ochrany a zvyšovania populácie ohrozených druhov živočíchov, ochrany biodiverzity a v neposlednom rade zapájať sa do záchranných programov. Aj nová unikátna obyvateľka vivária je v tomto zmysle obrovským krokom k napĺňaniu podstaty úloh tohto univerzitného pracoviska. (RCH, uniag.sk)

dsc_0639.jpg