Choď na obsah Choď na menu
 


13. 7. 2017

Po stopách korytnačiek zelenkastých

Korytnačka zelenkastá

p1011071.jpg

Testudo hermanni

Hermann´s Tortoise

 

 


 


 

Všeobecná charakteristika
Poddruhy a výskyt:

p1010975.jpg

p1010991.jpg

Testudo hermanni hermanni (Gmelin, 1789)
Španielsko, juh Francúzska, Taliansko a ostrovy – Korzika, Sardínia 


Testudo hermanni boettgeri (Mojsisovics, 1889)
balkánsky poloostrov – Albánsko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Srbsko, Čierna Hora, Grécko, Bulharsko, Macedónsko a západné Turecko
 

Vo voľnej prírode obýva suché, kamenisté prostredie zarastené rôznymi kríkmi a krovinami, tzv. macchie - večne zelené kríky v stredomorskej oblasti. Skalnaté oblasti, háje a ovocné sady.

 

Vzhľad:

samec-samica.jpgSamice dorastajú približne do dĺžky 16-18 cm. Samice sú o 12 % väčšie ako samce1. Pohlavne dospievajú vo veku 8 - 12 rokov. Pohlavný dimorfizmus je mierny. Samce majú dlhší chvost a zospodu klenutý pancier




 

Expedícia


p1011091.jpgPočas týždňovej expedície po stopách korytnačiek sa nám podarilo zdokumentovať prirodzené prostredie, v ktorom sa korytnačky vyskytujú. Počas celej doby sme sa pohybovali v suchom, veľmi teplom podnebí, bez zrážok a nepodarilo sa nám v danej lokalite nájsť žiadny zdroj pitnej vody. To dokazuje, že tento druh je schopný prežiť dlhšiu dobu bez vody. Prostredie bolo plné kríkov, krovín, cez ktoré bol problém sa dostať niekam hlbšie. Tieto kroviny zabezpečovali korytnačkám chládok pred extrémnymi horúčavami ako aj úkryt pred predátormi. dsc_4708.jpgV týchto húštinách krovín sa vyskytovali čerstvé šťavnaté zelené listy, ktoré slúžili nie len ako zdroj potravy ale hlavne ako zdroj vody. Naše pozorovania sme vykonávali v rôznych časových intervaloch. V dopoludňajších hodinách, v obedňajších hodinách a večerných hodinách. Zo zistení, ktoré sa nám podarili odpozorovať vyplýva, že korytnačky sa vyhýbajú extrémne vysokým teplotám a v čase medzi 12 až 16 sa ukrývajú v tieni.
Vo voľnej prírode sme mali možnosť vidieť niekoľko kusov samíc, samcov, pozorovali sme dorozumievanie medzi jedincami, párenie, príjem potravy a migráciu. Podarilo sa nám nájsť aj hniezdo, kde boli dva kusy už prasknutých vajec. Hniezdo bolo umiestnené v tesnej blízkosti lesnej kamenistej cesty, čo je veľmi zaujímavé zistenie. Expedícia nám poskytla nové poznatky v oblasti etológie. Naše poznatky využijeme v ďalšej práci a pomocou nich budeme pokračovať v ochrane týchto prekrásnych a fascinujúcich zvierat. 

 

Autori príspevku: Kirchner Róbert - Vlčková Soňa
 

- Bertoleno, A. a kol. - Hermann´s Tortoise (2011)